sobota 26. března 2011

Knihy a brožury

Klomfar Jiří - Jižní Amerika 2007 (160 Kč)
Cestování po Jižní Americe psané formou deníku, z pohledu batůžkáře, ve kterém je od všeho něco. Např. vysokohorská turistika v Peru a Bolívii, nástrahy po cestách a necestách v různých podnebných pásmech. Koncerty punk / hardcore / grind / noise scény převážně v Brazílii a Ekvádoru. Nádherné přírodní úkazy v Ekvádoru, Peru, Bolívii a Argentině. Poklidnej život na severu Chile, kousek od nejsušší pouště na světě, Atakama. Archeologické památky v Peru a Bolívii. Barevná obálka, 120 stran textu + barevná fotografická příloha na CDr (256 fotografií).


Kolesár Michal - Různé články (zdarma)
Farma, Biouherák lže, O soucitu, lásce, zoufalství a nenávisti, Ptáte se proč?


Kolesár Michal - Abolicionismus, veganství a anarchie v ochraně zvířat (zdarma)


Kolesár Michal - Rozhovor pro časopis Accion Vegana 11/08 (zdarma)


Kolesár Michal - Vivisekce: Původ iracionálního kultu, Vivisekce: FAQ (zdarma)


Likvidátor - Komix (40 Kč)
Československá anarchistická federace (ČSAF) přichází s novým publikačním projektem – s komikovou edicí svého nakladatelství. Co nás vedlo k tomuto rozhodnutí? Tak především skutečnost, že českému anarchistickému hnutí chybí v posledních letech trochu více nadsázky, odlehčení a humoru. A komix je právě tou nejideálnější formou, která může tyto nedostávající se prvky komunikace skvěle vyvážit. Komix nemusí být vždy pokleslou zábavou, jak je asi zaškatulkován v myslích mnohých lidí nemajících o tomto žánru žádný přehled. Komix může být také médiem přinášejícím poučení, otázky k zamyšlení, poselství vzdoru – stejně jako napětí, humor a zábavu. Přicházíme s prvním komikovým sešitem a doufáme, že nebude posledním. Uvidíme, jaký bude mít ohlas a zda si obecenstvo vykřičí nějaké přídavky. Materiálu na zpracování je zatím dost, především ze zahraničních publikací a časopisů. Rádi bychom však, kdyby se tento náš ediční pokus ukázal být inspirací pro ty, kteří mají nápady a šikovnou ruku, a vznikla tak nějaká domácí undergroundová či přímo anarchistická komixová díla, lhostejno jakého rozsahu. V prvním sešitě komikové edice přinášíme překlad jednoho z dílů komixu LIKVIDÁTOR polského scénáristy a kreslíře Ryzsarda Dabrowskiho. Hlavní hrdina série, ekoterorista Likvidátor, se v této epizodě ocitá díky posunu v čase na Ukrajině roku 1920, kde se ihned zapojuje po boku Nestora Machna do boje anarchistů proti bílým i rudým – zde hlavně proti těm bolševikům. Aby čtenáři neznalí historických reálií netápali v temnotách, doplnili jsme Likvidátorův příběh krátkým komixem NESTOR MAKHNO, který původně vyšel ve španělštině v roce 1976. My jsme ho převzaly z prvního dílu v angličtině vydávaného sešitu ANARCHY COMIX, jenž vyšel roku 1978. Následuje krátký Machnův životopis (a také v životopis v komixu zmiňovaného Volina) a jeho esej BOJ PROTI STÁTU ze stejnojmenné knihy, která v českém překladu vyšla v roce 1999 v rámci Anarchistické knihovny FSA.


Nettlau Max - Odpovědnost a solidarita v třídním boji (15 Kč)
Krátká práce se věnuje vzájemné solidaritě uvnitř pracující třídy a to ve vztahu k pracujícím jako spotřebitelům/kám a pracujícím jako výrobcům/výrobkyním a naopak. Zamýšlí se i nad vztahem stávkokazů a stávkujících. Nettlau dále rozebírá jak působí různé tlaky na pracující a jejich vzájemnou solidaritu, jaký vliv má veřejné mínění, vlastní (osobní) situace apod. I přesto, že má text své roky (vznikl v roce 1899), představuje myšlenky, které nijak neztratily na aktuálnosti a vlastně ani nemohly, neboť jsou přítomné při běžných bojích.


Slačálek Ondřej, Tomek Václav - Anarchismus - Svoboda proti moci (150 Kč)
Václav Tomek, významný český historik politického myšlení, autor řady prací o dějinách českého anarchismu, a Ondřej Slačálek, znalec současného anarchismu, zde poprvé v české odborné literatuře podávají souhrnný obraz vývoje této kdysi vlivné politické ideologie od jejího zrodu v 1. polovině XIX. století až do současnosti, přičemž při hledání jejích kořenů dospívají hluboko do středověku, u nás až k učení Petra Chelčického. Při výkladu dějin anarchismu se soustřeďují na jeho „klasiky“ – P. J. Proudhona, N. Bakunina a P. A. Kropotkina. Nezapomínají ani na svérázné, křesťanstvím inspirované učení L. N. Tolstého, které před 1. světovou válkou tolik ovlivnilo řadu našich vzdělanců. Zároveň s tím autoři zkoumají též proměny politického hnutí anarchismu, které prožilo dočasný vzestup v bouřlivých 60. letech XX. století.


Za nesvobodnou svobodou do Prahy (zdarma)
Reportáž z pokusu o obsazení opuštěné budovy v na Albertově z 12. 9. 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat